Quantcast
Channel: Digg – Led oss inn i fristelse
Viewing all 64 articles
Browse latest View live

Hjemmelaget softis i en fei

$
0
0
softis med bringebær

Hjemmelaget softis

Ny bokhylle på kjøkkenet for utvalgte bøker

Ny bokhylle på kjøkkenet for utvalgte bøker

Med de siste ukers hete er det viktig å ha noe å kjøle seg ned på. Det har gått massive mengder med is her i heimen, og siden vi har hatt mer enn nok å holde hendene fulle er det ikke mye is vi har rukket å lage selv.

I hagen har bringebærene blitt modne i rekordfart og vi har forsøkt å pakke, røre og fryse bærene etterhvert som vi har fått de i hus. Mens jeg bladde litt i kokebøkene som skulle i de nye bokhyllene på kjøkkenet kom jeg over softisen til Charlotte ute på Skafferiet; Frys bærene på et brett og kjør de sammen med fløte med en stavmikser.

Ideen er superenkel og gjennomføringa like så. Etterhvert som de frosne bærene blir delt opp viskes fløte etter bladene og kjøler den ned. Samtidig vispes luft inn i blandingen som resulterer i en deilig myk softis. Men den smelter fort så den må spises med en gang.

Bringebær på brett

Fordel bærene på et brett

Bringebærene er ganske syrlige, så vi liker isen best når vi tilseter noe søtning. En stor spisesje med melis eller 2 tskjeer med honning gjør susen. Men ikke bruk vanlig strøsukker. De kan også smaksettes med med en neve finhakkede urter som mynte eller sjokolade. Bringebær og sjokolade er jo en sikker vinner. Bare juster mengden fløte etter hva du har i ekstra. Det kan også være lurt å ha et nødbrett med frosne bær som du kan kjøre i dersom blandingen blir for tynn.

Best resultat har vi fått de gangene vi har brukt blenderen. Stavmixeren pakket bare bærene i bunn av begeret. Men det er klart, det kan hende at det er stavmikseren vår som må byttes ut snart.

Hva du trenger til hjemmelaget softis

Hva du trenger til hjemmelaget softis

Ingredienser til 3 mellomstore glass

  • 250g frosne bær
  • 2,5dl fløte
  • 1ss melis
  • evt Litt grovhakket mynte eller 2-3 firkanter med sjokolade

Trikset her er å fryse bærene på et brett. Fordel de utover slik at de lett kan deles frahverandre igjen. Man kan fryse mange om gangen så ha de i en pose når det er ferdig fryst. Når de skal blendes til is må de bare ikke henge sammen og være en diger klump. Da får blenderen en alt for tøff jobb med å dele opp og lage softis.

Når du skal lage softisen tar du bærene i blenderen – så har du i søtningen før fløten, som du fyller på til slutt. Kjør alt til du har en jevn masse. Hvis det blir litt ujevnt og blenderen ikke tar tak kan du bruke en slikkepott og røre litt før du fortsetter.

Spis med en eneste gang.

 

Hjemmelaget softis i en fei

Hjemmelaget softis i en fei


Syltede stikkelsbær

$
0
0
Syltede stikkelsbær

Syltede stikkelsbær

Det gror virkelig godt i utkanten av Nordens Toscana. Vi har utrolig nok slitt med å holde følge med alt som har blitt klart i hagen, til tross for ferie. Vi har fått litt hjelp til foredlingen, men også klart å gjøre litt selv. Stikkelsbæra var den første som vi fikk ordentlig i hus, litt fordi det bare var 2 busker, og litt fordi den er ganske rask å plukke.

Noe av den har vi laget stikkelsbærsaus av, et par liter saft så et par glass med syltetøy. Litt av det som ble igjen bestemte jeg meg for å sylte hele litt sånn på sparket. Ideen er å kunne bruke de som garnityr på grillmat utover vinteren, eller slippe ned i en drink hvis vi får gjester.

Når du kommer til ingredienslisten så vil du se at alt bortsett fra bæra er i gram. Det kan jo virke passe klønete, men resten var til selve laken, og det var den letteste måten å måle opp mengden med ingredienser. Stikkelsbærene var ferdig renset, og jeg passet bare på å få litt mer enn hva jeg fikk plass til i et syltetøyglass. Bærene faller litt sammen så det er plass til flere i glasset etter at de har vært i laken enn før.

Ingredienser syltede stikkelsbær

Ingredienser syltede stikkelsbær

Ingredienser

  • 25g brun farin
  • 220g sukker
  • 250g vann
  • 50g eddik
  • 6g sennepsfrø
  • 2g fennikelfrø
  • 3g korianderfrø
  • Et glass med stikkelsbær

Gi laken med alle ingrediensene bortsett fra stikkelsbærene et raskt oppkok til sukkeret har løst seg opp. Slipp bærene oppi og la de trekke 1 minutt i gryta før du fisker de ut og har de på glass. Etterfyll med lake og sett kaldt. De er verdt å nyte etter en dag eller to, men de holder seg lenge i kjøleskapet og blir egentlig bare bedre og bedre.

Bruk kjøkkenvekt!

Bruk kjøkkenvekt!

Raskt oppkok

Raskt oppkok

Klar på glass

Klar på glass

Hjemmelaget panchetta

$
0
0
Hjemmelaget panchetta

Hjemmelaget panchetta

Når jeg er i Mathallen i Oslo er det en ting jeg alltid må plukke med meg. Hos Via Italia har de en panchetta som jeg aldri klarer å få nok av. Den er perfekt fet og har en helt ubeskrivelig deilig smak av skog. Jeg mistenker at grisene har fått ete massevis av nøtter og gå ute hele året i skogen. Mang en gang har jeg tenkt – at dette har jeg lyst til å få til hjemme også. Det er riktig nok et stykke dit, men panchetta i seg selv er ikke så fryktelig vanskelig å lage. Og her har man to vanlige varianter. En rullet og en hvor den er et flatt stykke. Vi valgte sistnevnte i denne runden.

Sjekk også hvordan du kan lage hjemmelaget bacon.

Vi er ganske privilegerte som har et hus hvor vi kan henge den i ideell temperatur, luftfuktighet og gjennomlufting, men leter du litt finner du nok et egnet sted du også. Litt mer om det senere. Før vi gikk løs på dette prosjektet leste jeg en hel drøss av blogger og bladde i kokebøker etter oppskrifter og framgangsmåter. En av de jeg tittet mest på var Our Daily Brine sin gode beskrivelse. For de som ikke følger Kyle på Instagram er han et funn. Der skjer det mye bra!

Kryddermiksen til denne gjør den ganske enkel og pepperet, så den er ideell som en førstegangsgjennomføring for å finne en baseline til man skal eksperimentere senere. For dette er noe vi skal ta fatt på nå som det er ribbe til overs!

Det viktigste før man setter i gang er å ha et sted man kan henge panchettaen. Tipsene Kyle kommer med er en temperatur på mellom 10 og 21 grader, med en luftfuktighet på 60-70 grader. Man kan bruke kjøleskap, men noen med god erfaring som jeg pratet med advarte meg mot dette siden det kunne gi en smak av kjøleskap siden det er dårlig utlufting. En viss trekk er derfor å foretrekke – hehe. Skal du henge det på et sted det er litt tørt kan du sette et vannbad under. Det skal hjelpe noe. Vi hang det i matboden vår hvor det er både kjølig, trekk og passe luftfuktighet.

Det andre man trenger er nitrittsalt. Jeg fikk et glass av en god venn, men hvis du går til en slakter eller søker på nett så finner du nok et sted hvor de selger det. Anni’s pølsemakeri i Mathallen er et godt sted å starte hvis du bor i Oslo.

Det tredje, og helt essensielle er ei ribbeside. Det enkleste er å skaffe ei tynnribbe av god kvalitet. Helt ærlig, her skal man ikke bruke ribbe til 29,90. Svartskog har for eksempel griser som har gått ute hele året, og disse har et godt ekstra fettlag som virkelig kan komme til nytte. Let fram noe godt hos en god slakter eller småskalaprodusent som er ekstremt stolt av grisene sine.

Vår tynnribbe var på 2kg inkludert bein. Så du kan selv skalere krydderblandingen opp eller ned hvis du har større eller mindre stykke. Med en så stor blanding krydder bruker vi blender for å kvernet det sammen. Einebærene mortrer vi litt først slik at det skal bli lettere for bladene å ta tak i dem uten at det skal se ut som en lottotrekning i blenderen.

Bein ut kjøttet og snitt av svoren før du gnir inn krydderet. Men når svoren går av er det lurt å ha igjen så mye fett som mulig. Vi delte vårt stykke i to.

Legg det vakuumpakkede kjøttet i kjøleskapet en uke, og snu på stykket hver dag. Vi ga våre stykker også en enkel massasje av ren kjærlighet. Har du ikke vakuummaskin kan du bruke godt med plastfolie. Bare pass på at det er nok og stramt til at det er tett. Du kan også legge det på en tallerken eller et bakk så det ikke søler ut kjøleskapet hvis det ikke skulle være helt tett. Det kommer mest sannsynlig til å danne seg ganske mye væske inne i plasten og det er bra. Når du kan kjenne at kjøttet har blitt fastere er det klart. Etter en uke og kanskje litt til er det ut av posen, og da skal det vaskes rent under rennende kaldt vann. Gni av krydderet og tørk det med papir før det får godt med nykvernet pepper og blir gjort klart til henging.

Nå skal kjøttet få henge i rundt tre uker. Se til det ved jevne mellomrom, og skulle det oppstå hvit mugg på det så er det bare å plukke av, eller tørke vekk med papir og eddik.

Og så, er det faktisk ferdig. Pakk det ned, del med venner og spis det. Enten i en pasta carbonara, på en pizza eller en annen passende rett.

Krydderblanding til 2kg tynnribbe

  • 35g. Brunt sukker
  • 33g. Pepper
  • 10g. Einebær
  • 60g. Nitritsalt
  • 5g. Timian

 

Kjøp godt kjøtt og slip kniven

Kjøp godt kjøtt og slip kniven

Hjemmelaget panchetta

Bein ut og skjer av svoren og la så mye fett du klarer henge igjen.

Hjemmelaget panchetta

Krydre ribbesiden

Bruk så mye du klarer

Bruk så mye du klarer

Hjemmelaget panchetta

Pakk det i vakuum eller godt med plastfolie og la det ligge en uke i kjøleskapet

Hjemmelaget panchetta

Slik ser det ut før det blir vasket i kaldt vann før henging

Hjemmelaget panchetta

Slik ser det ut etter at det er vasket i kaldt vann – tørk det med papir 

Hjemmelaget panchetta

Heng det passe kaldt og fuktig

Hjemmelaget panchetta

Hva skjuler seg på innsiden?

Hjemmelaget panchetta

Hjemmelaget panchetta

 

 

Toppa pølse: Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

$
0
0
Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Toppa pølse!

Vi tenkte å kjøre en liten serie i sommer med inspirasjon for hva man kan ha som tilbehør på grillpølsene i sommer. Postene blir enkle korte, og forhåpentlig vis vil de inspirere dere lesere til å finne på noe nytt. Vi har ambisjoner og en lang liste med både gode og dårlige ideer, så får vi se hvor godt vi klarer å gjennomføre dem. Kom gjerne med tips i kommentarfeltet!

Den første pølsa ut er en slags søndagspølsenes frokostkonge. Baconpølse, surret i bacon med vaktelegg og hollandaise.

Vi er jo godt kjent med baconpølse, men hva er det som passer best til bacon? Jo, egg. Jeg var nemlig så heldig å få en krukke med vaktelegg og på vei ut døra slo det meg at disse små eggene er jo perfekt å kunne legge oppå en pølse. For ordensskyld, du kan sikkert bruke små hønseegg også selv om det sikkert blir litt voldsomt. Egg og bacons beste venn som utgjør den hellige treenighet er hollandaise. Denne deilige tykke kremete fete sausen bestående av egg og smør er som kompisen du vet bare må bli med ut på byen, for da kan hva som helst skje.

Men for ordensskyld, vi bruker hønseegg til hollandaisen, for hadde vi brukt vaktelegg så hadde det bare blitt så feil så feil så feil.

Hvis du blir litt stressa over at denne pølsa kanskje er litt i overkant så kan det hende at det holder å spise en, så heller fylle på med et eple.

Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Ingredienser

  • 2 baconpølser (med bacon inni pølsa)
  • 2 pølsebrød
  • 2 strimler bacon
  • 200g smør
  • 2 egg hønseegg
  • 4-6 vaktelegg
  • 2ss vann
  • 1ss hvitvinseddik
  • 1 klype salt

 

Surr baconpølsene med bacon, pass på at baconet starter og slutter på siden av pølsa hvis den er bøyd. Da holder den seg bedre fast under stekingen. Pølsene steker du på middels varme til de er ferdige.

Når man skal steke vaktelegg må man passe litt på. De trenger ikke mer enn 2-3 minutter på middels varme i panna før de er ferdige. Siden det kan være litt hæft både å knekke de uten at det blir masse skall i egget kan det være en ide å knekke de i et fat først. Så kan man heller forsiktig skli de over i panna når man har fått ryddet de rene. Men husk følg med, middels varme og 2-3 minutter. Ta de av når de er ferdige og legg de på et fat mens de venter på å komme på pølsa.

Hollandaise kan være manges skrekk om du skal gjøre det på gammelmåten. Men har du en stavmikser finnes det en veldig enkel teknikk som aldri slår feil. Ha 2 eggeplommer, vann, hvitvinseddik og salt i en kopp som rommer stavmikseren. De fleste stavmiksere kommer med en slik kopp som er beregnet til det men det skal altså ikke være mye plass i kantene. Gi det en liten runde så det blander seg lett. Smelt smøret i en kjele og akkurat når det smeltete smøret er så varmt at det så vidt bobler i kantene så er det klart. Hell en tynn stråle mot foten til stavmikseren så det blir blandet sammen med egget umiddelbart. Etterhvert vil du se at blandingen tykner til. Ha sausen over på en spruteflaske så det er lettere å dandere pølsa.

Legg pølsa i brødet, så eggene oppå pølsa og gi dem en generøs mengde med hollandaise.

Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Baconpølse med vaktelegg og hollandaise

Toppa pølse: Fersken og rødløkssalsa

$
0
0
Pølse med ferskensalsa

Pølse med ferskensalsa

En ting som rett og slett er fantastisk på all slags grillmat er frukt. Denne salsaen basert på fersken og rødløk med hete fra jalapenos funker som bare rakkern på både taco og ostesmørbrød. Den er helt fin etter bare noen minutter, men den blir enda bedre etter en dag i kjøleskapet. Dressingen har en helt enkel base og blir smaksatt med laken fra glasset med syltet jalapenos.

I oppskriften er mengden oppgitt i gram med ca alternative måleenheter i parentes bak. Du kan variere mengden som du selv ønsker og vil nok få et helt fint resultat. Vi har bare skrevet dem slik vi smakte den fram.

Ferskensalsa med jalapenos

Ferskensalsa med jalapenos

Fersken og rødløksalsa

  • 165g finhakket fersken (ca 3 fersken)
  • 60g finhakket rødløk (ca 1/2 rødløk)
  • 4g koriander (ca en klype)
  • 14g limesaft (ca 1/2 lime)
  • 10g finhakket jalapenos (ca 1 hel uten frø)
  • Finhakk fersken, rødløk, koriander og jalapenos uten frø. Bland sammen med resten av ingrediensene og sett det i kjøleskapet til du skal bruke dem.

Dressing

  • 50g rømme
  • 25g majones
  • 8g japlapenospickle – (ca 2ts.)

Bland alt sammen og rør godt. Det vil forsøke å skille seg men kommer godt sammen igjen etter litt røring.

Toppa pølse: Chistorra med chilibønner, cheddar og habanerodressing

$
0
0
Pølse med bønner

Pølse med bønner

Dette er et slags forsøk på en texmex variant som virkelig løfter dagen. Den går spesielt godt til pølser som Gilde sin Chistorra eller andre tilsvarende som har både paprika og chili som smak. Bruk en boks med chili-beans og kok den litt ned på medium varme, da blir den også lettere å holde på pølsa uten å renne.
Se her for flere forslag til toppinger på pølsene.
Sausen er superenkel, og basen på 1 del majones og 2 deler rømme er en slager av et utgangspunkt. En annen innkjøpt flaske vi har i kjøleskapet er Habanero saus. Heten er litt friskere og gir en litt mer fruktig hete enn det chili gjør – til taco er den definitivt min favoritt. For litt ekstra spiss på pølsa; knuste nachos for krønsj og revet cheddar – type modnet – nam!
Topping
  • Baked beans
  • Knuste nachos
  • Revet cheddar
  • Habanerodressing

Kok inn en boks med chilibønner på lav varme så den blir litt tykkere.

Habanerodressing
  • 10g majones
  • 20g rømme
  • 10g habanerosaus
  • 2g lime
Rør alle ingrediensene godt sammen. Sil det over på en spruteflaske eller bruk en skje for å legge det på pølsa.
Pølse med bønner

Pølse med bønner

Toppa pølse: Hurtigsylta fennikel

$
0
0
Pølse med sylta fennikel og reddik

Pølse med sylta fennikel og reddik

Fennikel er en fantastisk knoll som jeg syns blir alt for lite brukt. Vi har vært innom sylting for ikke så lenge siden, og er det noe som gjør seg syltet så er det fennikelen. Sammen med reddik har du en deilig sylta topping å ha på pølsa. Dette er en hurtigsylting som blir klar på bare et par timer, så trenger du det lille ekstra og sette fram på pølsefesten i kveld rekker du fint å fikse denne. Noe av det kule med denne er misfargingen fra reddiken som gjør alt rosa. Det kan kanskje minne litt om syltet ingefær man får på sushirestauranter av utseende, men det er virkelig noe helt annet. Passer perfekt sammen med skikkelig Dijon sennep på bratwursten så bruker man en søt bbq-saus på toppen for å runde det hele av. Her bruker vi Hans-Petter sin BBQ-saus som faktisk har en internasjonal topp-plasering.

Vil du pynte litt ekstra på pølsa kan du bruke skuddene som om de var dill. Finsnitt og strø over.

Sjekk også våre andre poster om tilbehør til pølse

Hans Petters BBQ saus

  • Stor flaske ketchup 750g Heinz
  • 5-6 dråper tabasco
  • 500g brun farin
  • 1 dl Kaffe (helst espresso)

Bland alt sammen og rør til farinen har blandet deg. Den kan med hell stå noen timer før man rører godt i den enda en gang.

Hurtigsylta fennikel

  • 60g reddik
  • 90g fennikel
  • 2dl eplecidereddik
  • 2dl vann
  • 1ss salt
  • 1 stjerneanis

Bruk en mandolin hvis du har og snitt opp både reddik og fennikel så tynt som du bare klarer mens du varmer opp eddiken og vannet med salt og stjerneanis. Når laken når kokepunktet og salten har løst seg opp trekker du kjelen av plata og har i fennikelen og reddiken. La dette stå og kjøle seg litt ned før du setter det på glass og inn i kjøleskapet til du skal servere det. Holder seg i ukesvis!

Tips til tøffe pølsebrød: Tin pølsebrøene, og legg de opp ned på glovarm grillrist. Med en gang det begynner å lukte rista brød tar du dem av grillen og setter de riktig vei igjen. Da får du fine grillmerker i brødet på hver side av pølsa.

 

Hjemmelaget is med morellsaus og sjokolade

$
0
0
Hjemmelaget fløteis

Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokolade

Du har sikkert hørt eller lest om fløteisen som du enkelt kan lage hjemme uten å måtte ha en iskremmaskin for hånden. Ina som skriver Mat på bordet har fristet oss med sine versjoner i lang tid og virkelig gitt inspirasjon til å prøve ulike varianter selv. Den enkle metoden og rommet for kreativitet og resultatet som kommer ut til slutt er virkelig fantastisk. Hvis du aldri har hørt om det før så er det så enkelt at man bruker søt kondensert melk – sånn man kjøper på butikker med eksotisk mat (ikke vikingmelk) og pisker det til krem sammen med fløte som man igjen har i en form og fryser. Smaken tilsetter man etter ønske, men nøtter, karamell, sjokolade, lakris og smågodt er alle innafor.

En vi nå har laget ved et par anledninger er en enkel variant med lys hakket kokesjokolade og morell eller kirsebærsaus. Bruker vi kirsebær dobler vi bare mengden med sukker til sausen. Vi har et par trær i hagen som gir uendelige mengder med både kirsebær og moreller, så vi fryser bærene ned vakuumpakket i kilopakninger. Når vi tar de opp tiner vi de først før vi gir det et raskt kok og bruker potetstapper i et dørslag for å få ut saften.

Det viktigste når man skal lage saus til is er at den er tykk og at man lar den kjøle seg ned godt i forveien. Du kan derfor starte med sausen alt på morgenen dagen i forveien, sette den i kjøleskapet og begynne på isen senere samme kveld. Hvis sausen er varm reagerer fløten på dette og det dannes harde iskrystaller i sausen og isen under fryseperioden. Isen blir bedre uten. Hvis du har plass kan du også legge formen du skal fryse isen i kjøleskapet slik at det også er kaldt. Legger du det i fryseren blir det fort kondens på det når du tar det ut, og det vil du heller ikke ha.

Hjemmelaget fløteis

Visp den tykk

Morellsaus

  • 1kg moreller = 500g saft
  • 100g sukker
  • 1dl vann
  • 2ss potetmel

 

Denne er ganske enkel. Tin og-eller mos morellene slik at du får ut så mye saft som mulig. Vi sier oss som regel fornøyd når vi sitter igjen med halvparten av vekten fra bærene i saft. Kok opp saften og trekk kjelen av plata samtidig som du tilsetter 1dl vann tilsatt 2ss potetmel. Rør godt – sausen skal bli tykk.

Grovhakket sjokolade

Grovhakket sjokolade

Iskrem

  • 2bokser med fløte (600g)
  • 400g kondensert melk
  • 100g lys kokesjokolade

Hakk sjokoladen med en skarp og stor kniv og sett den i kjøleskapet slik at den er kald. Et triks nå på varme dager er å la den ligge litt kaldt før du hakker den opp.

Ha fløte og kondensert melk i en kjøkkenmaskin og pisk det til krem. Mot slutten tilsetter du den hakkede sjokoladen.

Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokoladebiter

Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokoladebiter

Legg først ett lag med is av halvparten av kremen, så et godt lag med saus for å avslutte med den siste delen av kremen. Hvis du vil ha et fint mønster kan du trekke en tynn strek med saus over det øverste laget, og bruke en tynn pinne og kjøre sikk-sakk over streken.

Sett isen i fryseren til den skal spises. Vi har alltid gjort det kvelden i forveien, men ryktene sier at du har god softis alt etter 4-5 timer

 

Ferdig is

Ferdig is

 


Salsiccia og risotto

$
0
0
Salsiccia og risotto

Salsiccia og risotto

Her kommer en oppskrift på pølser og risotto jeg har ventet lenge på å få publisere!

Ina, Steve, meg og Marit

Ina, Steve, meg og Marit

Rett før påske var jeg og et par andre bloggere og kreative invitert inn til Nortura og deres utviklingsavdeling for å være med på en pølseworkshop. Her var blant annet Ina fra Matpåbordet, Marit som skriver FruTimian, Espen fra HeiaMat og selveste Steve som jeg og Audun grillet mot på Norges Grillmester. Han er for øvrig en av produktutviklerne hos Nortura.

Workshopen var utrolig morsom og vi hadde fri tilgang til krydderlageret mens farsene var laget på forhånd av pølsesjefen selv i Nortura, Tom Skjekkeland. De pølsene jeg prøvde meg på fikk alt i fra ramsløk, einebær, kaffe, ingefær, appelsinskall og kakao til mer vanlige krydder som paprika, majoran og pepper. Samtlige av pølsene hadde nok litt å gå på for å bli perfekte, men det var veldig gøy å se at det ikke var helt umulig å lage pølser som faktisk var veldig gode og svarte på oppgavene.

Fra krydderlaboratoriet

Fra krydderlaboratoriet

Vi fikk også prøvesmake to pølsetyper som kommer på markedet nå i høst. Den første av de som jeg skal blogge om og bruke i en oppskrift er salsiccia.

Krydret med fennikel og anis er salsiccia en fet pølse med masse smak, og vi har brukt den både på pizza og på pastaen tidligere. Ofte så kommer den som rå pølse, men denne fra Gilde kommer forhåndsdampet slik at det er en fast pølse.

En klassiker er å servere salsiccia med risotto og det var det vi følte det var på tide å lage også.

Risotto har vi laget et par ganger tidligere. Sjekk ut den vi lage på bål, med høyrygg, til asparges om våren eller den vi lagde til wasabikyllingen. Det ligger flere triks til risottolaging i de oppskriftene, så de er verdt å sjekke ut.

Stek pølsene med litt urter over

Stek pølsene med litt urter over

Ingredienser

  • 400g risottoris
  • 1-2 sjalottløk
  • 2-3 store sjampinjonger
  • 15dl kyllingkraft
  • 2ss smør
  • 40-50g Parmesan

Start med å koke opp kraften til risottoen. Mens den varmes opp kan du frese løken og soppen i stekepannen med litt smør. Tilsett risen og la den bli gyllen før du sper på med kyllingkraft til det dekker. Sett stekepanna på middels varme så det ikke svir seg men syder lett. Herfra og ut handler det om å tilsette jevnt med kraft så det dekker risen til den er ferdig. Helt til slutt kan du vende inn litt av den revne parmesanen.

I mellomtiden kan du steke pølsene i en egen stekepanne eller i ovnen på et brett ved 220 grader til den har en kjernetemperatur på 64 grader. Siden pølsene kan ha ulik temperatur ved start bruker jeg aldri klokka på dette, men alltid et steketermometer, det bør du også gjøre. Å legge noen friske urter over pølsene mens de steker gir også en god spiss på pølsene, men er strengt tatt ikke nødvendig.

Salsiccia og risotto

Salsiccia og risotto

 

 

Sannheten om gode burgere

$
0
0
Hjemmelaget dobbel baconburger!

Hjemmelaget dobbel baconburger!

Hvis noen sier til deg at du må kverne opp sitt eget kjøtt for at du skal få gode burgere kan du reise bullshit-flagget og vifte som om det stod om livet. For det trenger man faktisk ikke. Man kan få helt fantastiske burgere ved å bruke helt vanlige varer som du finner i alle dagligvarebutikker. Og du – når du lager burgere, ikke lag sånne “sunne”. Lag skikkelige burgere med lyst brød og masse fett.

 

Lek fabrikk når du først lager burgere hjemme, så fryser du de du ikke vil spise med en gang.

Lek fabrikk når du først lager burgere hjemme, så fryser du de du ikke vil spise med en gang.

Verdens enkleste og deiligste burgere

For å få garantert smakfulle og saftige burgere har jeg et triks som er ganske likt det jeg brukte på de megadeilige kjøttbollene. Men for ekstra smak bruker jeg også en hel pakke med røkt bacon som jeg finhakker eller kjører i en foodprocessor. Som krydder; bare litt soyasaus og worchestershiresaus – det er alt!

Baconburgernes svar på Gretzky - 99 gram

Baconburgernes svar på Gretzky – 99 gram

Mengden stekeflate har også en direkte påvirkning på smak. Jeg lager derfor heller to tynne burgere på 100g hver og legger disse oppå hverandre med ekstra skiver bacon i mellom. Det er bedre enn å bygge svære høye kjøttkaker – hvis jeg får velge selv.

Høy varme gir god stekeskorpe og gjør at de blir raskt ferdig. Fett og olje i panna er med på å gjøre dansen enkel. Jeg bruker alltid jernpanne. Når den blir varm holder den litt bedre på varmen som er magasinert opp og tåler litt mer. Burgerne stekes slik at de virkelig har en god skorpe før jeg snur dem. Rører du i dem alt for tidlig risikerer du at kjøttet ikke har sluppet jernpanna enda og du river de i stykker. For å få best mulig stekeskorpe er viktig å plassere burgerne riktig og ikke ha mer enn 2 i panna om gangen. Du trenger nemlig plass til å legge dem på frisk sone hver gang du legger ned rått kjøtt. Det som skjer når man steker kjøtt er at det avgir damp og kjøler ned jernet rett under der det ligger. Hvis du derfor legger og snur burgerne over på en del som ikke har hatt kjøtt på seg får de ny frisk varme. Målet er derfor at hele tiden skal ha plasser klare for kjøtt. Fyller du panna med burgere kjøler det også den ned så mye at du heller ikke oppnår optimal varme. Og skal du først lage burgere, lag de gode.

Essensen er altså: propp de fulle av fett og smak, stek de i smør og olje på høy varme i en jernpanne.

Men man må ha mer enn bare kjøtt skal det bli en god hamburger.

Rødkålsslaw - rødkål, gulrøtter, persille og dressing

Rødkålsslaw – rødkål, gulrøtter, persille og dressing

Sauser, brød og slaw

I bunn liker jeg å legge sennep eller en sennepssaus som jeg har lagt med oppskrift på her. Den er litt mildere enn å bare legge sennep der, samtidig gir majonesen den en litt mer sausete følelse. Til nesten alt annet bruker jeg dijonsennep. Spiser jeg burger eller fete svinepølser vil jeg ha lys amerikansk frisk ballpark sennep. Oppå dette, to tynne skiver med tomat og ikke minst hjemmelaget sylteagurk.

Dressinger hamburger - Sennepssaus og lokksaus

Sauser

For lokket lager jeg en litt syrlig saus bestående av ketchup, majones og barbeque saus. Syrlig med litt dybde.

Mellom lokket og burgeren vil jeg ha en slaw, enten coleslaw, eller som denne gangen en søtsur variant med rødkål. Rødkålen syns jeg også ser helt fantastisk ut på burgeren og gir den litt ekstra farge. Her har jeg også lagt i litt sødme, med honningen noe denne deilig dryppende fete burgeren definitivt vil ha bruk for.

Det aller beste brødet til en burger er selvfølgelig en skikkelig brioche. Men hvis man skal plukke med seg noe fra butikken finnes det noen små søte burgerbrød som heter noe sånn som indianerbrød. Pensle de med smeltet smør før du varmer de i ovnen noen minutter og vips har du løftet de enda et lite hakk.

Ingredienser og framgangsmåte

Ingredienser slaw

  • 1/2 rødkål
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 lime
  • 1dl eplecidereddik
  • 2ss honning
  • Kruspersille

Snitt rødkålen i tynne strimler og bland det sammen med revet gulerot og litt finhakket kruspersille. For dressingen blander du eplecidereddik, saften fra en halv lime og rører ut 2 spiseskjeer med honning. Hell dressingen over grønnsakene og bland det godt.

Ingredienser sennepssaus

  • 3ss majones
  • 3ss amerikansk lys ballpark sennep
  • 1ss hvitvinseddik

Rør sammen majones, sennep og hvitvinseddik. Sett det kaldt til du skal ha det på brødet.

Ingredienser lokksaus

  • 1del majones
  • 1del ketchup
  • 1del bbqsaus

Rør sammen ingrediensene og sett de kaldt til du skal ha de på burgeren. Lager du mer kan du ha de på en spruteflaske og bruke det utover den kommende og neste uken så lenge flasken kan stå i kjøleskapet.

 

Hamburgerfarse - storfe, svin og røkt bacon

Hamburgerfarse – storfe, svin og røkt bacon

Ingredienser hjemmelaget baconburger

  • 1 pakke skogsbacon (ca 150g)
  • 400g kjøttdeig storfe
  • 400g kjøttdeig svin
  • 1ss soyasaus
  • 1ss worchestershiresaus

Gjør klar de andre ingrediensene slik at du kan montere burgerne så snart de er ferdig stekt. Finhakk baconet med en kniv, eller kjør det i en hakker som ofte følger med stavmikseren til å kjøre baconet i små fine biter. Bland sammen ingrediensene lett og løst med hendene. Form de i runde baller på 100g hver før du presser de ut i en burgerpresse eller mellom bunnen på to asjetter. Form de lett med hendene før du legger de oppå hverandre med mellomleggspapir.

Nå kan du enten fryse de eller sette de i kjøleskapet til du skal steke dem.

Når de skal stekes varmer du en jernpanne med litt smør og olje så den er rykende varm. Sett vifta på full guffe. Legg to burgere i panna og uten å røre dem de neste 3 minuttene. Når de slipper panna kan du løfte litt forsiktig for å se om de har fått en fin stekeskorpe. Avhengig av hvor tykke de er og hvor varm panna er skal det ikke ta mer enn 3-4 minutter før du sur dem. Skal du ha ost på kan du legge det på med en gang du har snudd dem og du er fornøyd med hvordan de er på den første siden. Stek de videre i 2 minutter på den delen av panna de alt ikke har ligget på. Hvis du lar de hvile seg kan du steke litt bacon helt til slutt.

Anrett de med sennepsmajo i bunn, hjemmelaget sylteagurk, to syltynne skiver med tomat, burger, bacon, burger, slaw og legg på lokket som har fått en runde med lokksaus.

Server med pommes frites som du har saltet og strødd litt finhakket koriander over for ekstra aroma.

Posjerte egg i tomatsaus og pølse

$
0
0
Egg posjert i tomatsaus

Egg posjert i tomatsaus

Det finnes noen retter som bare funker uansett hvor mye klokka er. Frokost, brunsj, lunch, middag, kveldsmat eller nattmat. Dette er en sånn rett. Den krever svært lite av deg med tanke på arbeid og du får en rett som er smakfull og lett samtidig som den metter. Har du et godt helt lyst knafritt brød til løfter det hele retten enda mer.

I ingredienslisten ser du noe som heter Ras al hanut. Det er en nordafrikansk kryddermiks og betyr egentlig noe slikt som «kongen i butikken». Dette skal være en blanding av det beste krydderet krydderselgeren har å tilby. Det finnes ikke noen komplett oppskrift på hva som er i, men i de blandingene jeg har smakt har blant annet spisskummen, gurkemeie, ingefær og nellik vært framtredende. Karianne som skriver Kitchn Queen har en oppskrift på Ras al hanout som du kan lage selv. Orker du ikke kan du bruke paprika, kardemomme og karri med litt salt og pepper.

Vi har brukt chorizo, men har du en annen godt krydret pølse er det bare å bytte ut med en annen du måtte ha for hånden. Men bruk en pølse som er litt krydret, for her må den stå litt fram.

Sjekk også våre forslag til pølsetopping

Fres spinaten til den faller sammen

Fres spinaten til den faller sammen

Ingredienser til 2 porsjoner

  • 1ss smør til steking
  • 60g chorizo
  • 1 løk
  • Ras al hanout
  • pepper
  • salt
  • 60g spinat
  • 1hvitløkfedd
  • 1 boks med tomater
  • 3-4 egg
  • Litt revet ost

 

Start med å steke pølsebitene i en panne med litt smør på medium varme. Tilsett løken sammen med krydderet og la den bli mør før du har i spinaten og hvitløken. Når spinaten har falt litt sammen har du i boksen med tomat og lar dette surre på litt under medium varme i 15 minutter. Lag noen hull i sausen og slipp eggene oppi. Riv litt ost å ha over og dekk til med folie eller lokk. Skru ned temperaturen enda litt til slik at det ikke brenner seg. Når eggene har stivnet litt på toppen er de ferdige. Bruker du for høy varme blir de overkokt og harde nederst og myke øverst. De skal helst være litt rennende helt igjennom, så er her er varmekontroll essensielt.

Server med godt brød, deilig kaffe og gode venner.

Posjerte egg i tomatsaus

Posjerte egg i tomatsaus

 

 

 

 

Syltet habanero – sommergodis!

$
0
0

habaneroMed alt det fine været som har vært tenker jeg det er mange som har dratt fram grillen og kost seg med alskens herligheter. Jeg har en forkjærlighet for ordentlig sølete og fet grillmat, selv om jeg vet at det verken politisk korrekt eller sunt.

For å få litt ekstra trøkk i den fete maten syns jeg syltede chilier kan være helt fantastisk. Det man kan gjøre er enten å ha de hele på maten, eller å kjøre de sammen med majones og litt sylteagurk i en majones og få en deilig dressing til for eksempel burgere. Hot blir det i hvertfall!

Les om de beste triksene for hjemmelagede hamburgere

Å sylte habanero er også superenkelt. Jeg kjøper en 7-8 stykker og det holder til et lite glass. Siden det er så raskt orker jeg heller ikke å kjøre på med noen stor produksjon hver gang. Man rekker liksom å ta det litt innomellom alt. Denne varianten jeg har med ingredienser til her er ganske så søt og med både honning og noen tynne skiver med ingefær. Dette kan du bytte ut med de krydderne og smakene du heller vil tilsette.

Til dette bruker jeg et lite glass, som avbildet. Har du et større glass trenger du mer lake. Dette holder seg i kjøleskapet til over sommeren – hvis du ikke spiser det opp først. Laken kan også brukes til andre godsaker senere.

Ingredienser

  • 7-8 habaneros
  • 0,5 dl vann
  • 0,5 dl eddik 12%/eplecider eddik
  • 1ts salt
  • 2ts sukker
  • 1ss honning (valgfritt)
  • 3 tynne skiver med ingefær (valgfritt)
  • 7-10 senepsfrø (valgfritt)

Snitt opp habanerosen og ta vekk frøene. Press de ned i et lite og rent glass med lokk. Kok opp vann, eddik, salt, sukker og honning og rør til det er oppløst. Dryss senepsfrø over glasset og legg skivene med ingefær på toppen. Hell over laken til det er på kanten til å renne over. Skru på lokket og sett det kaldt. Vent en dag før du begynner å forskyne deg fra glasset.

Sjekk også oppskriften på hjemmelaget sylteagurk.

Brente mandler

$
0
0

Julen er over og vi er allerede ferdig med den 4. dagen i 2011. Jeg synes det alltid er en lettelse å begynne på et nytt år, med nye muligheter og mye pågangsmot! Vi ryddet ut alle nisser og andre røde ting i går, noe som føles utrolig deilig! Likevel, det er alltid noe man savner da julen er over. Overdrevent sosialt samvær familie og venner er en ting. Brente mandler er en annen ting, som fra nå av har bestemt meg for at bare er lov til jul og til påske, rett og slett fordi disse mandlene er faaaarlig gode, speiselt i disse januar-tider med en sunnere livsstil på ønskelisten.

Jeg fikk denne oppskriften av Nina på jobben før jul, og jeg klarte å lage to enkle og en dobbel porson av disse – og alle mandlene var borte FØR julaften.. Noe havnet  i Christoph sin mage, noe i magene til alle som var med å feiret 26- årsdagen min, noe ble gitt i  julegaver og MYE havnet i magen min. Har fått mange gode tilbakemeldinger fra alle som har smakt på mandlene, og har delt ut oppskriften til mange av dem.

Du trenger:

500 g mandler
0,5 dl vann
200 g sukker
1 ss smør

Mandlene kan lages både med og uten skall. De jeg har laget har vært uten. Det jeg gjorde da var å ta mandlene i en kjele med vann og koke opp noen minutter. Da løsner skallet og man kan lett ta det av. Mandlene kan i dette øyeblikket ogsåbrukes som våpen – vær forsiktig!!

Skåldede mandler

Skåldede mandler

Legg mandlene utover en langpanne og rist dem i ovnen ved 200 grader i ca 10 minutter Rør i mandlene av og til.

Bland vann og sukker i en kjele. Kok det opp og la det småkoke i 2-3 minutter før mandlene tilsettes. Rør hele tiden til

sukkeret rundt mandlene krystaliseres (det blir en gråaktig farge og sukkeret setter seg rundt mandlene).

Rør så videre til sukkeret smelter igjen og får en karamellaktig farge. Vær forsiktig med varmen slik at sukkeret ikke blir brent. Rør inn smøret da du synes mandlene er passe brune, og legg dem utover på bakepapir på benken. Skill dem fra hverandre og la dem ligge til dem er avkjølt.

Mandlene legges utover

Mandlene legges utover da de er ferdige slik at dem ikke klistrer seg sammen

Oppbevares i tett boks på et tørt og sikkert sted.

Brente Mandler

Brente mandler kan være en fin liten gave til noen som fortjener en god oppmerksomhet! Her i et tett og fint glass kjøpt på jernia. Som pynt har jeg laget et fint kort, blonder og pakketråd.

Om du skulle være så smart, eventuelt dum, å lage disse, vil du forstå hvorfor jeg har bestemt meg for at dette er jule- OG påskegodis!!

Chocolate Moca Pot de Creme

$
0
0

Chocolate Moca Pot de Creme

Anette ramla rundt valentinsdagen over en video fra Foodwishes hvor han lagde Chocolate Mocha Pot de Creme. Den kom litt seint til at vi rakk å gjøre noe med de den forrige helg, men vi var ganske samstemte på at vi måtte prøve det denne helgen.

Hakket sjokilade

Oppskriften er ganske enkel. Hakk opp 120gr med god sjokolade i en bolle, ha i litt kaffepulver og noen få korn salt. Samtidig varmer du opp en cup med fløte med 3 spiseskjeer + 1 teskje sukker og en halv teskje med vaniljeekstrakt (vi brukte vanilje essens). Hell trekk fløten av plata rett før det begynner å koke og hell det i bollen med sjokoladen. La det stå ett minutt så begynner du å vispe til det blir gyllent. Hell den deilige massen over i noen glass og la det stå et par timer i kjøleskapet.

mmmmmm

Easypeasy, og det var veeeeeeldig godt. Som man kan se av bildene hadde vi litt vaniljesaus i bunnen av glassene før vi fylte på med sjokoladen. Grunnen til det var egentlig at vi trodde det skulle bli mer som mousse enn tykk sjokoladekrem. Vi bommet kanskje litt men da ble det heller ikke så vanvittig tungt når man kom ned i glasset. For det her er mektig!

Freia Premium 86% kakao

Vi brukte også 86% kakao sjokolade fra Freia mens Foodwishes brukte 70%. I ettertid var kanskje 86% å ta litt hardt i for det ble litt bittert. Her er nok det å treffe med riktig sjokolade mye av jobben. Det er liksom ikke så mye annet som kan gå galt.

Så, skal du prøve dette er det greit å vite at det ikke blir som mousse, og at 85% kanskje er litt vel mye av det gode. Men godt? Jaaaaaaaaaaaa!

Her er blogginnlegget fra Foodwishes og under er videoen

Tante Lene sine vaniljeboller!

$
0
0

MMMMM så gode er de!

I dag var vi på bursdag hos Anettes tante Lene. En av de barnslige godene ved å være hos Lene på kaffe og kaker er de latterlig gode vaniljebollene hennes. Noe så enkelt men likevel fristende. Vi fikk med oss 4 boller hjem mot at vi lovte å skrive om dem på bloggen. Egentlig vanker det et gjesteinnlegg fra Tante Lene på disse.

FTW!


Bayerdampede blåskjell

$
0
0

Det skjer fra tid til annen at jeg blir overlatt til meg selv en fredagskveld. Da er det lite bedre enn å lage det beste man vet og ikke måtte overtale noen til å spise herlighetene. I kveld er en slik kveld og det endte med Bayerdampede blåskjell. Jeg nevnte det i bloggposten om boken til Sigrid Strætkvern – Øl med kniv og gaffel, og der skrev jeg enda at jeg skulle bruke hennes oppskrift neste gang. Dessverre var det slik at jeg ikke hadde den for hånden da jeg var på butikken, så da ble det Jan Vardøen sin etter husk (skal få ut litt om den boka i løpet av helgen). Det her er noe av det aller aller beste jeg vet å kose meg med helt alene.

Når jeg spiser alene:

1 nett med blåskjell (7-800gr)
2 sjalottløk
2 ss smør
1 chili
1 hvitløk
3 halvlitere med Aass bayer (2dl går i maten, resten skal du drikke underveis og til maten)
Pommes frites

Normalt skal det holde med 500gr blåskjell pr porsjon. Vask skjellene i kaldt vann. Kast de skjellene som ikke lukker seg eller som er skadet. Jeg er ganske kritisk når jeg sorterer skjellene, kanskje litt i overkant, men la gå.  Når du har gjort det setter du i gang og finhakker sjalottløken, hvitløken og chilien. Mise en place! Varm opp smøret i en kasserolle og ha i løk. Når den begynner å mykne har du i chili og hvitløk. Det skal ikke bli brunt men mørt. Når det er klart, har du i øl  (2 dl) og lar det få litt fart før du har i blåskjellene. Jeg er veldig glad i Aass sin Bayer til denne retten, selv om nok også Frydenlund eller annen er like bra. Sett på lokk og la det dampe i 5 minutter og skjellene har åpnet seg. Rist lett og rør rundt underveis slik at alle skjellene får nesten samme behandling.

Server med pommes frites. Det høres sikkert feil ut, men det er helt riktig. Sett kasserollen på bordet og spis.

NB: Jeg kjøper mine blåskjell på butikken, bor du langs kysten vet du sikkert om blåskjelltelefonen (820 33 333) og denne siden med informasjon om blåskjell for deg som skal plukke selv.

Risotto av gårsdagens kyllingrester

$
0
0
Risotto

Risotto i panna, jeg ønsker meg nye stekepanner...

Hvis jeg har hatt en samtale med deg den siste uken vil jeg starte med å beklage. Det kan hende jeg har hatt oppmerksomheten min et annet sted. Jeg kan ha tenkt på Risotto. Av en eller annen absurd grunn har jeg tenkt på risotto i nesten hele forrige uke og gledet meg til å kunne bruke restene fra gårsdagens kyllingmiddag. Det hele startet egentlig med at Anette og jeg så på BBC Lifestyle, i ett av kokkeprogrammene lagde de risotto og etter det har jeg hatt en rar craving. Jeg tror til og med at jeg tenkte på risotto når jeg grillet spareribs på lørdag. Jeg vet jeg tenkte på risotto mens jeg spiste bakt potet på Stortorvet natt til søndag.

Egentlig bør risottoris være standardvare på kjøkkenet, for det gjør det utrolig enkelt å lage urettferdig god mat av det man tilfeldigvis har slengende. Samtidig kan man gjøre veldig mye mer hvis man går inn for det. Forsøk deg på en ”{Sett inn råvare her} + risotto” og du er bankers! Sjalottløk, hvitløk, olje og smør bør alt ha sine faste plasser i huset.

Bare husk å ta deg råd til risottoris. Det er ikke dyrt og uten den blir det bare kjedelig. Det blir bare ikke riktig.

Jeg liker denne siden som Christoffer Sjuve har satt sammen på Klikk.no, med nyttige tips for Risotto. Det var et par av triksene han brukte som jeg ikke har testet før, men de var greie å ha med seg.

Husk at risen egentlig kan være litt krevende når den er i panna, så det er lurt å ta seg tid til å gjøre alle ingrediensene klare før man setter i gang.

Must have for 3 porsjoner
3 dl risottoris
1 liter buljong (bruk riktig buljong!) Edit: hønsebuljong (takk Hans)
3 sjalottløk
2 hvitløksfedd
7 cm purre
Olje
Smør
Salt
Pepper
Noe revet ost

Jeg hadde også i
6-7 champinjon
Kraften fra gårsdagens kyllingmiddag
Gårsdagens kyllingrester
God klunk med vermut (den stod der så fint på benken og ba om å få bli med)
40 gr revet parmesan

Det første nye trikset jeg prøvde meg på i dag var å riste risen lett først. Risen skal altså ligge 4-5 minutter i tørr varm panne mens man rører rundt. Den skal ikke bli mørk og skal kjennes varm ut når man tar på den. Jeg har ikke fått svar fra Sjuve enda på hva som egentlig er hensikten, men jeg tipper det er for at den skal gi litt mer motstand når den er ferdig. Det kjentes slik ut i dag. Oppdatering: I følge svaret jeg fikk på twitter fra Sjuve er svaret følgende: “Risen ristes i risotto fordi risekjernene på den måten tar til seg væske saktere og blir mer kremete“.

Etter ristingen går risen tilbake i bollen si mens den hakkede løken blir mørnet i stekepanna sammen med olje og litt smør. Den skal bli gyllen og må heller ikke bli brun. Varmekontroll er viktig å huske, ellers går det aldeles galt, alt for tidlig. Når dette er klart går risen tilbake i panna til risen blir blank og ”shiny”, så er det å kjøre på med kraft. Det skal ikke være mer kraft i panna om gangen enn at den dekker risen. Så er det bare å la det putre mens man rører og fyller på med litt og litt kraft med en øse.  Ikke la risen sette seg fast i panna. Kraften kan du bare ha i kjelen du lagde den i, for den må være varm når man har den i. Vær tålmodig med tiden, det går fort litt mer enn 20 minutter dersom man er forsiktig med varmen. Jeg  hadde i Vermut etter 3 minutter.

Mens dette surrer av gårde er det bare å fiske fram en ny stekepanne og steke sjampinjong i smør helt til det ikke er noe veske igjen. Det skal i nesten helt til slutt. Jeg varmet også opp kyllingrestene i den andre panna mot slutten slik at alt som kom i risottoen var varmt når risen var klar. Helt mot slutten hadde jeg også 2 store klatter med smør i panna samtidig som jeg rørte inn parmesanen.

Med litt smør og ost, eller parmesan som jeg brukte, blir den litt kremete og stiv, det er kjedelig hvis risottoen er alt for løs. Jeg syns den skal kunne stå fint på tallerken.

Bølgen og Moi foreslår en fruktig hvitvin til sin risotto i Mat & Vinboka. Toralf Bølgen har forresten vinskole hos Budstikka.no.

Risotto

Den skal stå, men man KAN dandere den penere... geez

Pasta pesto med sopp og bacon

$
0
0

Sorry for uskarpt bilde, var for sulten.

Det er ikke mye jeg har spist meg lei på, men som student hadde jeg kanskje et lett overkonsum av pasta og pesto som gjorde at det har vært en stund siden jeg har orket tanken på pesto. Litt synd egentlig, for i dag kom jeg på hvor godt det er. Det føles som om jeg har skuslet bort en hel masse tid jeg kunne brukt på å spise noe godt. Hva om jeg hadde tenkt klart de gangene jeg har feiget ut og laget noe møl. Også er det så fordømt enkelt og raskt! Gah! Men man skal ikke gråte over spilt melk, eller pasta for den saksskyld.

Ingredienser 2 porsjoner
200 gr tagliatelle
5-6 ts pesto fra glass (jeg har ikke orket å lage selv enda)
100 gr sopp
150 gr bacon
50 gr parmesan
Salt
Pepper
Dæsj olivenolje
Smør

Kok opp vann til tagliatelle. Jeg syns det passer best men pasta er pasta. Jeg pleier å koke pastaen med en dæsj olivenolje i også har jeg end en dæsj med smør i mot slutten. Baconet og soppen stekes godt. Jeg pleier å steke baconet først, ta det ut av panna og så steke soppen i fettet fra baconet. Ikke glem å  kverne litt salt og pepper over her. Så har jeg baconet til bake i panna bare for å bli litt mer sprøtt. Når alt er klart og pastaen er al-dente siler jeg av vann og har sopp, bacon, halvparten av parmesanen og pesto i gryta sammen med pastaen og rører rundt. Man trenger ikke så veldig mye pesto, jeg syns det holder med 5-6 ts for to porsjoner. Hvis man har en sjalottløk passer nok også den veldig godt oppi der. Finhakk og stek sammen med soppen. Noen syns kanskje at det også er litt i det meste laget. Er man litt fin og flott på det, kan man ha litt fersk basilikum over

Er det noen som har prøvd seg på hjemmelaget pesto? Eller som har brukt pesto til noe annet en pasta, del gjerne i kommentarfeltet!

Andre fristende ting du kan lage er: Pesto og steinbit på grillen, Pasta med kremet avokadosaus, eller hva med Lammecarre?

Ikke glem å melde deg på nyhetsbrevet vårt:

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

Mise en place

 

Bacalao

$
0
0
Bacalao

Bacalao

Denne er egentlig i fra forrige uke, men på grunn av to utdrikkingslag har den måtte ligge noen dager. Når Håvard kom over fra US of A og stoppet for middag var det på tide å diske opp noe digg igjen. Denne gangen ble det bacalao og det er jeg fryktelig glad for. Det er enkelt og det er djevelsk godt. Jeg stoler rett og slett ikke på noen som ikke liker bacalao. Sånn er det med den saken!

På Hamar er vi velsignet med det som må være ett av landets beste fiskebutikker. Knutstad & Holen. Der hadde de noen fantastiske loins av klippfisk som bare var å dele opp i serveringsstykker og legge i vann. Jeg er usikker på merket, men den var skinn og benfri og kostet skjorta. Men god var den! Jeg vannet ut stykke i 2 døgn, men skulle nok fort ha vannet den ut ett døgn til. Jeg forsøkte å påvirke litt ved å bytte vann dobbelt så mange ganger som foreskrevet uten at det hjalp hele veien ut.

Det er flere måter å lage bacalao på, noen bruker kjele mens andre bruker form. Jeg syns formen er enklest. Konseptet er også veldig enkelt. Legg fisk, potet og tomat i lag og hell tomatsaus over. La det stå i ovnen til poteten er ferdig (ca 50 minutter) og server!

Til tre personer bruker jeg:

  • 940 gr ferdig utvannet klippfisk
  • 500 gr amadinepoterer
  • 2 løk
  • 1 sjalottløk
  • 1,5 chili
  • Salt
  • Pepper
  • Chilipulver
  • 2 tomater skjert i tynne skiver
  • 1 boks hakkete tomater
  • 10 plommetomater i gryta
  • 3 hakkede hvitløkfedd
  • grillet paprika
  • 2 dl olje i gryta + stor dæsj over

Skjer potetene i skiver, jo tynnere de er jo lengre tid tar det før de er ferdige. Jeg syns det er best med amadinepoteter, så får jeg heller stable to flak i høyden. Fiskestykkene kan det godt være litt tykkelse på. Tomatene skal også skjæres i skiver. Legg de lag på lag på tvers av en stor form og legg over godt med oliven og et par plommetomater.

Til tomatsausen bruker en boks med hakkede tomater. Oppi her går det to løk, en finhakket sjalottløk, 1,5 finhakket chili, godt med chilipulver, salt, pepper 6-7 plommetomater, 3 finhakkede hvitløkfedd, et halvt glass med grillede paprika og 2 dl olje. Denne sausen skal få stå å koke og bli rund og fin, så jeg starter egentlig med denne.

Når sausen er lagt over fisken er det ekstra digg å toppe forma med enda mer olivenolje på toppen.

I ovnen er det viktig at formen settes nederst i ovnen. Fisken og poteten ligger i bunnen av forma og er derfor avhengig av undervarme. La gjerne bacalaoen stå og hvile seg litt når den kommer ut av ovnen. 10 minutter burde holde.

Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao Bacalao

Tapas, tapas og bryllupsreise

$
0
0

Som vi har skrevet tidligere har vi ikke glemt bloggen. Ei heller å lage mat. Vi har bare hatt litt andre ting å prioritere. Men nå er festen lagt bak oss og den første bryllupsreisen er over. Vi fikk så utrolig mye fint til bryllupet av gjestene. En del av det kommer nok til å dukke opp på bloggen etter hvert, for det var mye som var relatert til matlaging.

Utsikten fra balkongen

To dager etter bryllupet reiste vi til Alcudia hvor Anettes besteforeldre har en leilighet. For oss som er så glade i tapas har det hele vært et ”etagilde” av de sjeldne. Både til lunch og middag nesten hver dag. Kun to kvelden spiste vi noe annet til middag og det var frossenpizza. Den ene av de to kveldene gikk vi også ekstra ut for litt tapas til dessert.

Leiligheten ligger rett ved et supermarked som nok er litt high-end, med egen ferskvaredisk og et utrolig utvalg ellers. En av dagene jeg bare skulle ned for å hente noen tomater kom jeg også hjem med 200 gr gåselverpate og en flaske cava. Alt til den nette sum av 68 kroner.

Av 200gr klarte jeg 100. Resten ble lagt igjen til de neste gjestene :-)

Vi har virkelig blitt inspirert og plukket med oss et par ting vi skal prøve oss på utover høsten. Det som overrasket oss var egentlig hvor godt det helt enkle var. Fritert artisjokk var en av rettene.  Trampo som er en ganske enkel salat med tomat, løk og paprika en annen, eller en kremet aioli som overrasket oss. Å ha tilgang på så mye bra ferske råvarer er nok også noe som gjorde en del av maten. Jeg er sikker på at vi har spist 10 hvis ikke 15 forskjellige typer chorizo og minst like mange typer ost.

Fritert artisjokk

Etter et par dager i Alcudia reiste vi med fly til Barcelona hvor vi var i drøye en og en halv dag. Søndagskvelden ute med Anettes kusine og hennes samboer for litt tapas og noen longdrinks etter å ha plassert kofferten på hotellet. Mandagen ble ganske lang og hard. Vi bodde rett ved Placa del Pi noe som er godt i smørøyet. Rundt oss var det masse trange gater med nisjebutikker for hvasomhelst, så vi gikk nok noen kilometer i den dagen. Ved Placa del Pi ligger det en kjøkkenutstyrbutikk jeg har hatt så lyst til å besøke. Damen bak disken var ikke stødig i engelsk og min spansk er heller ikke mye å skryte av, men ved help av litt gestikulering og peking fikk jeg det jeg kom for. En saks for å klippe opp fugl og en kork til cava/champagneflasker.

Inngangen til La Boqueria

 

Tørkede nøtter

Vi fikk også med oss et besøk til det stedet jeg syns er mest spennende, La Boqueria. Her var det jaggu vanskelig å ikke bruke opp ukelønna, men vi fikk da med oss litt snadder allikevel. 350 gram med serrano, en pose chilikrydder og litt ymse gåselver. Bare å rusle rundt og se på alt utvalget er en opplevelse. Et must om man skal til Barcelona.

Viewing all 64 articles
Browse latest View live